nedeľa 23. júla 2017

Za 335 miliónov korún vychová český hokej nové Jágra

A tak otázka znie: Kam peniaze poputujú? "Drvivá väčšina do mládežníckeho hokeja," hovorí Urban. Presnejšie to bude 335 miliónov korún do štyroch kľúčových projektov, ktoré majú zabezpečiť, že sa do dvoch až štyroch rokov zdvihne počet malých hokejistov o tretinu. "Keď vyrastala generácia Reichl, Haška či Jágr, tak základňa bola 60 tisíc hráčov. Dnes ich máme 23 tisíc, "rozpráva Slavomír Lener, zväzový šéftréner.

A tiež do projektov, ktoré si kladú za cieľ, aby sa mládežnícky hokej udržal v elitnej šestke krajín. "Čo znamená, že tu bude šanca, že niekedy ulítneme k medailu, niekedy ale môžeme skončiť siedmich či ôsmich.Ale nesmie sa nám stať, že spadne do nižšej divízie, "hovorí Lener.

Vyrieši peniaze všetko?

< p> Tak ako to postretlo pred ôsmimi rokmi reprezentačný osemnástku. A ako teda trapasom predísť? Do 151 klubov, ktoré majú aspoň jedno mládežnícke mužstvo, putuje celková dotácia 60 miliónov korún. Najviac z čiastky ukrojí extraligovej tímy, každý po 1,5 milióna korún.

Ďalších 76 miliónov pôjde v nasledujúcich rokoch na materiálne vybavenie začínajúcich detí, aby sa hokej zbavil nálepky predraženého športu. A 101 miliónov dostane 13 akadémií a 98 miliónov ide na profesionálny trénermi mládeže v malých kluboch.Práve od tohto kroku si zväz sľubuje navýšenie základne.

Finančné injekcie majú uľahčiť rodičom, a tak by na mnohých miestach mohla klesnúť cena ročných príspevkov, napríklad na tri až päť tisíc za rok. Je jasné, že len prísun peňazí do klubov súčasnej strasti mládežníckeho hokeja - ako sú klientelizmus či p rotežovania detí bohatších rodičov - nevyrieši.

Že okrem financií sú pre rozvoj potrební tréneri, ktorí nesmú hľadieť na túžby rodičov, ale musí byť pre hráčov vzory. Nezasype deti vulgarizmy, keď "namažú" súperovi, naopak zo zápasov aj tréningov urobiť hru.Aj Milan Hnilička, jeden z členov zlatej generácie, ktorý na zväze pracuje ako manažér oddelenia rozvoja, hovorí: "Tréneri lipli na výsledkoch, lenže tým množstvu detí hokej otrávili a ony skončili. Bolo to krátkozraké a možno sme prišli o novej reprezentantmi. "
Je dobré vedieť, že to na zväzu vedia.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára